Nu i-ați da o coloană oficială lui Tiberiu Nițu doar ca să plece?

Nu i-ați da o coloană oficială lui Tiberiu Nițu doar ca să plece?
Publicat: 31/01/2016, 09:44

Prins cu coloana oficială ilegală, luată pe semnătură de la Gabriel Oprea, Tiberiu Nițu parcă spune din nou „De ce vă strâmbați la mine?”. Ce demisie? „Am beneficiat doar de măsurile de protecție prevăzute de lege, proporțional cu riscurile și responsabilitățile acestei funcții”. Din dosarul penal a sărit și Gabriel Oprea: „Are anumite misiuni importante”.

Cronologic, am să amintesc o serie de „misiuni importante” pe care dl. Nițu, venit de la Ploiești, fieful marilor prieteni ai lui Victor Ponta, le-a dus la îndeplinire cu succes.

1. La nici jumătate de an de la numirea sa în fruntea Parchetului General, în octombrie 2013,Tiberiu Nițu l-a revocat din funcție pe Lucian Papici, la fix o oră după ce procurorul DNA finalizase dosarul „fraudă la referendum” prin care Liviu Dragnea era trimis în judecată. La doar câteva ore, cel care a explicat decizia a fost premierul de atunci, Victor Ponta, care l-a găsit vinovat pe Papic de infracțiunea de „băsism”. După cinci zile, i-a revenit graiul și lui Nițu care s-a apărat spunând că a respectat legea. Nu a putut să explice însă de ce l-a revocat pe Papici la numai 8 zile după ce tot el i-a prelungit mandatul cu încă trei luni.

2. În martie 2014, la nici un an de la instalare, Parchetul condus de Tiberiu Nițu pune ștampila NUP pe dosarul de plagiat al lui Victor Ponta. Până la acel moment, două comisii universitare deciseseră fără dubiu că fostul premier își copiase lucrarea prin care a obținut titlul de doctor în drept, iar forul politic de la Ministerul Educației o „albise”.

3. În august 2015, procurorii conduși de Tiberiu Nițu au închis dosarul în care fostul premier Victor Ponta era acuzat de PNL de abuz în serviciu pe motiv că nu a organizat alegeri parțiale, așa cum prevede legea. Înainte de asta, trei instanțe din România – Curtea de Apel Cluj și de două ori Curtea de Apel București – au decis că guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor parțiale locale și parlamentare și le-a blocat în mod intenționat. În motivarea deciziei de la Cluj, instanța a scris negru pe alb că este vorba de „un exces de putere” din partea Guvernului.

4. În octombrie 2015, procurorii militari din Parchetul instanței supreme au clasat dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care au fost făcute cercetări privind 709 morți, 2.198 de răniți (dintre care 1.855 împușcați) și 924 de reținuți. În 2011, România a fost obligată de CEDO să investigheze cu celeritate dosarele Revoluției. „Curtea a arătat și în trecut că o amnistie față de aceste crime este incompatibilă cu datoria statului (român n.red.) de a investiga acte de tortură și cu lupta împotriva impunității pentru crime internaționale”, se arata în decizia CEDO. În aprilie 2013, Parchetul General s-a angajat oficial în fața acestui for în privința unui calendar pentru investigarea crimelor de la Revoluție, iar până în septembrie 2013, procurorii Parchetului General condus de Tiberiu Nițu urmau să stabilească „implicarea decidenților politici” în Revoluția din 1989, termen care nu a fost însă respectat.

Interesant este că Tiberiu Nițu are și el un certificat de revoluționar în baza căruia a obținut 8.000 de metri pătrați de teren în Ploiești.

5. Mai multe dosare pe numele lui Traian Băsescu au fost deschise la Parchetul general după ce fostul președinte și-a terminat mandatul la Cotroceni. În unul dintre ele, procurorii lui Tiberiu Nițu au considerat că este justificată urmărirea penală a fostului președinte pentru că acesta a spus public că va demisiona „în cinci minute”, dacă va fi suspendat de Parlament, și nu s-a ținut de cuvânt. Probabil, una dintre aberațiile care vor intra în manualele de drept.

Sunt doar câteva exemple. Pare mai clar acum de ce avea nevoie Tiberiu Nițu de „măsurile de protecție prevăzute de lege, proporțional cu riscurile și responsabilitățile acestei funcții”?

Marele închizător de dosare merita și el măcar un deschizător de drumuri. Vreo 750, la un calcul rapid.

Este inutil să mai spunem că până acum Tiberiu Nițu ar fi trebuit să-și dea demisia. Rămâne întrebarea dacă Ministrul Justiției îi va propune președintelui Iohannis revocarea. Până acum, Raluca Prună „si-a rezervat dreptul” de a analiza cazul coloanei oficiale ilegale a procurorului general. Și până acum a tăcut, preocupată de „oprobiul public” față de scriitorii din închisoare.

Sincer, nu i-ați da o coloană oficială lui Tiberiu Nițu doar ca să plece?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Bărbații cu nivel scăzut de testosteron, mai predispuși la moarte prematură
×